Rolul scolii in viata fiecarui copil – ID 153549

 

Rolul scolii este foarte important in viata oricarui copil. Pentru intarirea atasamentului dintre scoala si copil este nevoie ca parintele sa inteleaga cu adevarat semnificatia si valorile acestui termen, precum si modul in care scoala ajunge sa influenteze dezvoltarea intelectuala a copilului.

1234

Cu toate ca perceptia parintilor despre educatie este destul de diferita, in realitate rolul scolii in viata oricarui copil este foarte important, reusind astfel sa il pregateasca pentru nevoile vietii de adult.

Ascendenta profesionala, precum si modul de rezolvare a situatiilor concrete de viata sunt doua dintre cele mai importante efecte pe care le produce scoala in viata copiilor.

Chiar daca unii parinti considera scoala drept o institutie educativa, pur si simplu formala, fara a-i atribui un rol concret, iar pentru altii aceasta este destul de pretuita, implicandu-se in activitatile solicitate de catre cadrele didactice in beneficiul educatiei copilului, nu trebuie sa contestam faptul ca scoala ne asigura nivelul de educatie de care avem nevoie pentru a putea supravietui cerintelor concrete ale vietii.

Indiferent de situatie, nu trebuie sa negam faptul ca scoala este o institutie educativa destul de importanta, cu reguli stricte ce trebuiesc a fi respectate in asa fel incat copilul sa beneficieze de cea mai buna invatare. Solicitarile cadrelor didactice nu fac altceva decat sa il ajute pe copil sa se identifice din punct de vedere profesional in societate, determinand capacitatea acestuia de invatare si acumulare a cunostintelor necesare pentru viata.

De asemenea, prin scoala copilul va putea interactiona cu colegii de clasa, va reusi sa se integreze intr-un mediu social nou, va dobandi anumite abilitati practice de invatare a limbilor straine ori de manuire a calculatorului. Acesta va fi invatat, ascultat si evaluat cu regularitate in asa fel incat profesorii sa se asigure ca micutul a acumulat cantitatea de cunostinte necesare pentru parcurgerea fiecarei perioade de studiu, folositoare in anii de mai tarziu.

12345

Fie ca ii este teama sa nu greseasca, fie ca nu s-a acomodat cu structura si orarul anului scolar, fie ca nu ii plac temele ori pur si simplu nu ii place un anumit profesor – toate acestea pot deveni temerile copilului la scoala.

Pentru a reusi sa rezolvi aceste probleme este indicat, ca mai inainte de toate, sa incerci sa ii depistezi temerile, sa le cunosti cauzele si, abia mai apoi, poti purta o anumita discutie cu cei implicati, in asa fel incat copilul sa mearga la scoala incantat.

 

Teama de lectii

Atunci cand copilul se teme de lectii va trebui sa discuti cu el si sa incerci sa ii explici ca realizarea lor nu inseamna o povara pentru micul elev, ci, mai degraba, un simbol al reusitei sale scolare si profesionale.

 

Teama de a nu gresi

Incearca sa ii explici ca orice greseala este omeneasca. Pana si tie, ca adult, ti se intampla destul de des sa gresesti, insa acest lucru nu este un capat de lume. Explica-i, asadar, ca nu are de ce sa se teama.

 

Teama de profesori

Ce-i drept, fiecare dintre noi ne-am speriat de un anumit profesor, figura acestuia fiind retinuta o perioada destul de lunga. Orice om are si simpatii, dar si antipatii. Sugereaza-i sa il respecte si totul va fi bine!

 

Teama de necunoscut

Pentru scolarul de clasa intai, scoala inseamna necunoscut. Explica-i, din experienta ta, ce inseamna scoala, spunandu-i ca nu are de ce sa se teama intrucat nimeni nu ii doreste raul.

 

Teama de colegii mai mari

Nu de putine ori, micii scolari ajung victime ale copiilor mai mari. Incearca sa discuti cu el despre modul in care ar trebui sa se fereasca de cei mai mari si rauvoitori. De asemenea, asigura-te ca scoala are un sistem de paza destul de sigur.

123456

Tocmai de aceea, pentru a-ti transforma copilul intr-un scolar responsabil va trebui sa incerci sa ai in vedere o serie intreaga de lucruri, in asa fel incat, pe parcurs, sa poata exista o apropiere a acestuia de scoala.

Institutia de invatamant nu reprezinta pentru cei mai multi dintre copii o distractie, unii dintre ei considerand-o chiar o adevarata povara prin faptul ca dimineata va trebui sa se trezeasca pentru a ajunge la timp pe bancile scolii, dar si pentru ca sunt nevoiti sa invete, sa isi faca lectiile, demonstrand cadrelor didactice si parintilor perseverenta si studiu in invatare.

Ei bine, pentru a reusi sa il transformi intr-un scolar responsabil va trebui sa incepi din timp, uneori chiar din varstele fragede. Inca din primii ani ai vietii va trebui sa existe o apropiere a copilului de carte. Pentru a reusi acest lucru parintii vor trebui sa le citeasca cu regularitate povesti copiilor, mai ales inainte de culcare.

Unii dintre copii cunosc care sunt regulile de caligrafie inca din anii gradinitei, asa ca, acomodarea acestora cu scoala va fi mult mai usoara.

A fi un scolar responsabil inseamna a persevera in studiu, a respecta intru totul indrumarile cadrelor didactice si a se dedica studiului pe tot parcursul anului, constient fiind de necesitatea invatarii si aprofundarii informatiilor.

1234567

Lectura suplimentara reprezinta o necesitate pentru dezvoltarea vocabularului si limbajului. Tocmai de aceea, parintii trebui sa isi indrume copiii sa citeasca o anumita bibliografie  recomandata varstei de catre cadrele didactice.

Motivatia este una dintre solutiile cele mai practice pentru a-l transforma intr-un scolar responsabil. Fie ca este motivat moral, fie material, copilul va invata pentru a da dovada parintilor de perseverenta si comportament adecvat regulilor scolii. Asadar, ii poti promite copilului un anumit cadou, pe care si-l doreste cu ardoare, cu conditia ca acesta sa isi indeplineasca parcursul anului sarcinile de scolar. De asemenea, vacanta mult visata, plimbarea alaturi de parinti, dar si alt gen de promisiuni care sa satisfaca dorintele elevului sunt alte variante de motivatie.

Discuta cu copilul tau despre importanta scolii, dar si despre ceea ce semnifica, de fapt, studiul zilnic si cum anume ii poate ajuta sa se dezvolte in mediul social. Discutiile cu copilul nu vor face altceva decat sa le aduca copiilor tot mai multe informatii referitoare la nevoia de invatare zilnica.

 

 

Material realizat de Tîru Gabriela, Responsabil Grup tinta

Octombrie 2015

 

 

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”Investeşte în oameni!”

PAȘI în EDUCAȚIA TUTUROR

POSDRU/181/2.2/S/153549

Material editat de ASOCIATIA EUROBRAILA SM

OCTOMBRIE 2015

Conţinutul acestui material nu reprezintăîn mod obligatoriu poziţia

Oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.