Material informativ – FAMILIA SI SCOALA – PARTENERI IN EDUCAREA SI INDRUMAREA COPILULUI – ID 153549

 

 

FAMILIA SI SCOALA – PARTENERI IN EDUCAREA SI INDRUMAREA COPILULUI

 

ž Indeplinirea cu profesionalism a meseriei de parinte presupune cunoasterea de catre acesta a rolului si importantei pe care le are scoala in viata copilului.
ž Din punct de vedere al parintilor, definirea rolului scolii este foarte diferita. Aceasta cu atat mai mult cu cat fiecare parinte a avut o experienta personala ( placuta sau neplacuta) in postura de elev.
ž Unii parinti vad scoala ca pe un laborator in care copilul, odata introdus, este supus unor operatii stiintifice. In urma acestora, se presupune ca, dupa cativa ani, el va deveni mai destept, mai invatat, mai luminat.
ž Parintii din aceasta categorie manifesta deplina incredere in institutia de invatamant, fara sa se implice in mod deosebit in activitatile pe care le desfasoara ea.”De aia te trimit la scoala: sa inveti!”
ž Alta categorie de parinti vad scoala ca fiind o institutie publica a carei sarcina este sa aiba grija de copiii lor cateva ore pe zi si sa le dea sarcini pentru a-i mentine ocupati in restul zilei.
ž Considera ca ce invata la scoala este nesemnificativ comparativ cu ”scoala vietii”, de aceea nu se obosesc sa dea o mare importanta acestei institutii.” Lasa ca stiu eu ce se face la scoala!”
ž Alta categorie se implica deosebit de mult in activitatea scolara, uneori exagerand fara sa isi de seama. Ei sunt in stare sa faca aproape orice, incat copilul lor sa primeasca cea mai buna educatie.
ž Uneori din exces de zel, ajung chiar sa le impuna cadrelor didactice sa foloseasca metode pe care ei le considera eficiente, sa le spuna cum sa realizeze activitatile, etc.
ž Din acest motiv, uneori se ajunge la reprosuri, mai ales daca performantele copilului sunt slabe.
ž Cine are dreptate?
ž Care este cea mai buna atitudine pe care trebuie sa o adopte parintele?
ž Care este rolul scolii in educatia copilului?
ž Cat de mult trebuie sa se implice parintele in relatia cu scoala?
ž Cat si ce invata copilul de la scoala?

as

SCOALA
ž Este institutia care organizeaza trairea unei experiente de invatare.
ž Ea urmareste atingerea unor obiective cu ajutorul unor metode si mijloace stiintifice.
ž Scoala informeaza si formeaza elevii tinand cont de anumite principii, avand grija sa evalueze modul in care obiectivele au fost atinse.
ž Prin urmare, scoala nu este singurul laborator in care copilul invata ci doar unul dintre ele, mai specializat si competent in domeniul educatiei decat altele.
ž E bine ca parintele sa aiba incredere in scoala, dar pentru ca educatia copilului sa se ridice la nivelul asteptat, el trebuie sa se implice, sa colaboreze cu personalul didactic pentru ca metodele si obiectivele propuse sa fie convergente.
ž Ce poate crede copilul atunci cand la scoala i se spune sa faca ceva, iar in familie i se cere sa faca altceva?
ž De asemenea, chiar daca ”scoala vietii” are un rol important in viata fiecaruia dintre noi, aceasta s-a dovedit a fi de multe ori insuficienta. De aceea, o educatie dobandita in mediul scolar a reprezentat intotdeauna o baza foarte buna peste care s-a cladit experienta de viata.
Ce inseamna o scoala buna?
ž Pentru unii parinti o scoala buna este institutia in care li se da voie copiilor sa isi dezvolte nestingheriti personalitatea
ž Pentru alti parinti, aceeasi scoala poate aparea ca una in care domina indisciplina.
ž Asteptarile parintilor in ceea ce priveste scoala sunt diferite.
ž De retinut ca fiecare scoala are reguli pe care intreaga comunitate de elevi si parinti trebuie sa le respecte.
Ce inseamna un dascal bun?

ž Asa cum scoala este vazuta diferit de parinti, la fel se intampla si atunci cand este vorba despre cadrele didactice.
ž Asemenea fiecarui individ, dascalul are anumite calitati personale, iar acest lucru se reflecta in stilul didactic pe care il adopta.
ž Exista cazuri de parinti care solicita invatatorului sa foloseasca orice mijloace au la dispozitie cu scopul de ”a-i disciplina”.
ž Ce inseamna disciplina?
ž – nu comenteaza sarcinile si parerile adultului
ž – nu deranjeaza cu intrebari inutile
ž – sta cuminte, linistit si asteapta sarcinile de rezolvat

Cine are de castigat?
Cine are de pierdut?
ž Adultul care are un moment de liniste?
ž Copilul care doreste sa afle cat mai multe dar nu poate deranja cu intrebari?
ž Daca parintele manifesta nemultumire fata de invatator, iar copilul este constient de acest lucru, peste cativa ani va intampina probleme de disciplina create de copil.
ž Cu alte cuvinte, daca atitudinea parintelui fata de scoala si fata de invatator este indiferenta sau potrivnica, copilu va surprinde repede acest lucru si va invata sa manifeste negativism fata de orice forma de autoritate ( inclusiv si in mod special fata de parinti).
ž Daca parintele doreste ca fiul / fiica sa se dezvolte armonios, sa invete respectul fata de reguli si autoritati, este bine sa coopereze cu cadrele didactice iar daca exista nemultumiri sau divergente de opinie in ceea ce priveste metodele dascalului, e bine ca parintele sa comunice cu acesta, fara a-si manifesta dezaprobarea sau nemultumirea de fata cu copilul.

Material realizat de Tîru Gabriela, Responsabil Grup tinta

Iulie 2015